16 f.d. befälselever och CVBFH genomförde årets KFÖ, den 14:e i ordningen, med start redan i Gränna hamn, där lunch intogs på Hamnkrogen. Därefter överskeppning med färjan Braheborg och landstigning i Visingsö hamn. 

Med bil förflyttade sig styrkan till Visingsborgs slottsruin, där till allas förvåning 45 Wetterö i skepnad av Per Brahe d.y. tog emot och välvilligt försåg oss med Braheättens historia. Han t.o.m. dubbade 69 Björck till greve af Wisingsborg.

Efter biltur till södra udden klev vi in i det som finns kvar av slottet Näs, som verkat som kunglig borg sedan långt innan Magnus Ladulås begravdes där. 

Genom uppehåll på Rysskyrkogården fick vi höra om det öde som drabbade de fångar som internerades i Visingsborgs källare under början av 1700-talet och de soldater som begravts på den speciella kyrkogården.  

Kvällen inleddes med mingel i Tingshuset och därefter intogs en delikat trerätters middag på Wisingsö Hotell & Konferens, där vi hade vårt logi. Efter middagen delades den traditionella 75-årsgåvan ut till vår absolut siste 75-åring 320 Allvin. Denne visade också ett bildspel över FPCS:s bravader genom åren. Eftersnack följde med bl.a. förberedande planering av 2023 års KFÖ innan sängarna intogs.

Efter en stadig frukost begav vi oss till teosofernas tempelgård, där vi fick höra om dess historia. Byggnaden samt det övriga som tillhörde området togs så småningom över av konstnären m.m.

Olle Krantz, vars tavlor klär väggarna och ett flertal av hans skulpturer finns i templets närhet.

En grundlig genomgång av Brahesläktens kyrka, Brahekyrkan, som uppfördes 1623-1636 (färdigställd av Per Brahe d.y.) fick vi med hjälp av eminent expertis i form av vår befälselev Leif Wetterö. 

Under återsamlingen till bilarna kunde vi dela ut ytterligare en 75-årsmugg till befälseleven Bo Aspling, som inte tidigare kunnat ta emot den utan fick vänta till 80-årsdagen. 

En avslutande samling denna lyckade KFÖ kunde vi genomföra på ett lunchställe nära Visingsö hamn.

Bakre raden från vänster: Liselott Friberg, Anders Hallberg, Matts Samuelsson, Torgny Allvin, Ragnwald Ahlnér, Tom Tomasson, Sten Franzén, Gert Björklund och Kerstin Björklund.
Främre raden: Lars-Göran Friberg, Bo Aspling, Håkan Kisell, Leif Wetterö, Gullbritt Björck och Hans Björck.  

Foto: Ingvor Karlsson. 

Text: Håkan Kisell och Jonas Rundqvist

KFÖ FPCS 1964/65 på Visingsö

Inläggsnavigering


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *